Denna sida använder helt harmlösa cookies (kakor) för funktionalitet. Läs mer om våra kakor här.

Trådlösa frekvenser

En mycket populär fråga som ställs ofta är det här med den trådlösa frekvensen, vilken ska man ha? Vad är skillnaden mellan de olika? För- och Nackdelar?
Frekvenserna i fråga är 433MHz mot 868MHz och det har blivit ett vanligt missförstånd att 868MHz är den nya sk. "Godkända frekvensen". Men vad är sanningen om detta?

Om vi börjar med 433MHz, så är det en äldre, men fortfarande väl använd frekvens inom trådlösa larm, men även inom mycket annat, medan då 868MHz är en nyare frekvens som inte används av så mycket ännu, men det är bara en tidsfråga innan det blir lika mycket som sänder där. Det finns egentligen inga fler risker med 433MHz än någon annan trådlös frekvens.

Om vi går över till 868MHz, så kom initialt 868MHz som en trådlös larmfrekvens, men det finns idag trådlösa väderstationer, garageportöppnare och annat som använder den. Inom kort kommer även denna frekvens att vara lika väl använd som någon annan.


Radiosändare

Radio är trådlös överföring av signaler genom modulering av elektromagnetiska vågor med frekvenser lägre än ljusets. Utsändning av radio sker vanligtvis från en sändare som sprider signalerna jämt åt alla håll och där mottagning kan ske inom det område som täcks av radiovågorna.

Området kan utökas med hjälp av signalförstärkare/reläsändare (slavsändare) som fångar upp signalerna och skickar dem vidare med förstärkning.
Radioöverföring kan också ske riktat mellan två fasta punkter via det som kallas radiolänkar.
När utsändningen sker med avsikt att nå många mottagare samtidigt kallas det rundradio. Radio mellan två stationer som båda är både sändare och mottagare kallas kommunikationsradio.
Källa: Wikipedia